Zeeland en Europa: samen transities versnellen

Op deze pagina vindt u informatie over de taken van het Europateam van de Provincie Zeeland, subsidieprogramma’s voor de periode 2021-2027 en over grensoverschrijdende samenwerking. Ook blikken we met u terug op de Europese-subsidies die Zeeland in de periode 2014-2020 toegekend heeft gekregen: de toegevoegde waarde van Europa voor Zeeland.

In het eerste hoofdstuk vindt u de presentatie als PDF, voorzien van tabellen en grafieken.

In het tweede hoofdstuk vindt u dezelfde inhoud, met dezelfde vragen en antwoorden, maar dan met alleen tekst, om de informatie ook toegankelijk te laten zijn voor blinden en slechtzienden. Ook is het taalgebruik vereenvoudigd, om de inhoud voor een grotere doelgroep toegankelijk te maken.

Presentatie (PDF) met feiten en cijfers: 'Europa en Zeeland: samen transities versnellen'

In onderstaande presentatie vindt u informatie voorzien van bijbehorende grafieken en tabellen.

In het hoofdstuk daaronder is alle informatie teruggebracht tot alleen tekst, om deze ook toegankelijk te laten zijn voor blinden en slechtzienden. Ook is het taalgebruik in dat hoofdstuk voor een grotere doelgroep begrijpelijk.

Vragen en antwoorden over Zeeland, Europa en ons Europateam

Wat doet het Europateam van de Provincie Zeeland?
Onderdeel uitklappen inklappen

Het Europateam van de provincie Zeeland is een team van specialisten die zich inzetten, ieder op zijn eigen vakgebied, om Europese doelstellingen te realiseren. Dit doen zij samen met collega’s en andere Zeeuwse partijen. Hoofddoel daarbij is om Zeeland en de Zeeuwen zoveel mogelijk te laten profiteren van de mogelijkheden die Europa op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking biedt.

Wat zijn de taken van het Europateam?

1. Zorgt ervoor dat de Zeeuwse belangen ook in Brussel, Den Haag en naburige regio's behartigd worden. 

2. Vertegenwoordigt Zeeland in diverse samenwerkingsverbanden met de Europese landen om ons heen.

3. Informeert en adviseert het provinciaal bestuur van Zeeland over Europees beleid en wet- en regelgeving, over Europese subsidieprogramma's en over grensoverschrijdende samenwerking. Het team informeert en adviseert ook externe Zeeuwse partijen en partners daarover. 

4. Heeft inbreng in het opstellen van en toezicht houden op verschillende Europese subsidieprogramma’s en bij de beoordeling van projecten die binnen die subsidieprogramma’s aanvragen.

5. Biedt hulp aan Zeeuwse partijen bij het aanvragen van Europese subsidies.

Meer informatie over het Europateam vindt u op onze Europaloket-pagina.

Wat brengt het ons?
Onderdeel uitklappen inklappen

Door gezamenlijk Zeeland op de kaart te zetten in Europa en aan te tonen dat onze provincie een rol van betekenis heeft voor Europa, bereiken we het volgende:

1. We kunnen invloed uitoefenen op Europees beleid.

2. We kunnen partners vinden in binnen- en buitenland om samen projecten uit te voeren.

3. Er komt Europees geld naar Zeeland toe. 

Kennis die wij opdoen in Europa en het Europese geld dat we ontvangen, zetten we in om de Zeeuwse doelen te realiseren. Daarmee dragen wij met één en dezelfde inspanning bij aan de realisatie van Europese doelen én de doelen voor Zeeland zelf. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Maar over welke ontwikkelingen en bedragen hebben we het eigenlijk?

Voorbeelden van projecten
Onderdeel uitklappen inklappen

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van projecten die o.a. met Europees geld zijn gerealiseerd.

De Speelkrael

Een groep van 13 ouders uit Scherpenisse hebben LEADER- gekregen voor het project De Speelkrael. In dit project is een groene leer-, natuur-, speel- en ontmoetingsplaats ontwikkeld voor kinderen en andere dorpsgenoten. Deze ontmoetingsplaats draagt bij aan de sociale samenhang en leefbaarheid van het dorp.

Het project is een succes, wat o.a. blijkt uit de bijdragen van andere fondsen die na de LEADER-subsidie zijn ontvangen. Met dat extra geld kon het project uitgebreid worden met een zorgloket voor kleine hulpvragen.

Met hybride kracht meer aardappel

Met hybride kracht meer aardappel is een (React EU) project waarin geprobeerd wordt om aardappelen bestendig te maken tegen droogte, zout en een lagere stikstofbemesting. Het kreeg subsidie vanuit het subsidieprogramma OPZuid.

2B Connect Bedrijven en

Het project 2B Connect Bedrijven en Biodiversiteit (Interreg Vlaanderen-Nederland) richt zich op het bevorderen van de biodiversiteit op bedrijventerreinen door vergroening van die terreinen. Door het aanleggen van meer groen, kunnen er meer verschillende soorten dieren en planten leven.

Renovatie van een woon-zorgcomplex van Emergis

Een woon-zorgcomplex van Emergie in Zeeland is gerenoveerd met biobased* en circulaire* bouwmaterialen met behulp van subsidie van het Interreg 2 Zeeën Programma. De Provincie Zeeland is partner in dit project en heeft samen met partners over de grens een manier ontwikkeld om bouwprojecten aan te besteden met circulaire en biobased materialen.

*Biobased: op basis van natuurlijke materialen

* : de gebruikte materialen kunnen later ook weer als grondstof worden gebruikt voor andere materialen

Fysieke investeringen water

Fysieke investeringen water (een onderdeel van het POP3 subsidieprogramma) zijn investeringen in (vernieuwing), verduurzaming en modernisering van het waterbeheer van agrarische bedrijven. 

Autonoom Transport Zeeland

Het project Autonoom Transport Zeeland is een soort technische proeftuin waarin verschillende bedrijven en instellingen samenwerken op het gebied van transport. Doel is om een nieuwe manier van samenwerken te ontwikkelen, waarbij partijen uit verschillende werkgebieden samenwerken in een soort technische proeftuin.

Partijen die hieraan deelnemen zijn werkzaam in de logistiek, in de technologische ontwikkeling van zelfstandig rijdende voertuigen, wegbeheerders en kennisinstellingen. Samen vormen zij een soort open proeftuin, waarin zij nieuwe manieren zoeken om vernieuwingen tot stand te brengen en om experimenten uit te voeren met zelfstandig rijdende voertuigen. Deze proeven vinden plaats in het echt, op de openbare weg, in normale verkeerssituaties.

Dit project heeft subsidie gekregen vanuit OPZuid.

Subsidieprogramma's
Onderdeel uitklappen inklappen

Interreg Programma's

Zeeuwse organisaties kunnen aanvragen bij vier Interreg Programma’s:

- Interreg Vlaanderen-Nederland

- Interreg Noordzee Regio

- Interreg Noord-West Europa

- Interreg Europa
 

Om subsidie te krijgen, werken organisaties uit verschillende landen samen aan een oplossing voor een gezamenlijke uitdaging. De onderwerpen waar subsidie voor aangevraagd kan worden komen voor een groot deel overeen. De regio’s waarmee samengewerkt kan worden verschillen wel. Ieder programma heeft ongeveer één tot twee openstellingen (periodes waarin subsidie aangevraagd kan worden) per jaar.

Nationaal Strategisch Plan (NSP) inclusief LEADER

Het Nationaal Strategisch Plan (NSP) is de Nederlandse uitwerking van het Europese Gemeenschappelijk LandbouwBeleid (GLB) voor 2023-2027, en volgt daarmee het POP3(+)-programma op. Met behulp van het NSP wordt er geïnvesteerd in het Zeeuwse platteland, de regionale economie en een volhoudbare landbouw in balans met het omgevende gebied.

Het bestaat uit 5 onderdelen:

1. slimme en veerkrachtige landbouw;

2. milieu, (voldoende verschillende vormen van dierlijk en plantaardig leven, in evenwicht met elkaar) en klimaat;

3. brede plattelandsontwikkeling;

4. kennis, (= vernieuwing) en netwerk

5. LEADER (sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland)

Meer informatie hierover vindt u op onze pagina over POP3/NSP.

Just Transition Fund

Het Just Transition Fund (letterlijk vertaald: het rechtvaardige overgangsfonds) ondersteunt projecten en investeringen die de overgang naar een klimaatneutraal Europa versnellen. Subsidie kan aangevraagd worden voor innovatie (vernieuwing), infrastructuur (het geheel van voorzieningen in en rond een stad of wijk, of zelfs een heel land, waardoor deze beter kunnen functioneren) en arbeidsmarkt. Voorwaarde is wel dat het gaat om een project in het gebied Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost.

Vanuit Europa is er € 58,5 miljoen beschikbaar voor de periode t/m 2027. De eerste start 13 februari 2023.

Meer informatie hierover vindt u op onze pagina over het JTF. 

OPZuid

OPZuid is een Zuid-Nederlands subsidieprogramma met bijdragen vanuit  de Europese Unie, de rijksoverheid en de provincies. Het richt zich op innovaties (in de brede zin van het woord, dus inclusief sociale vernieuwing) die ten minste één van de vijf belangrijke overgangsthema's moet ondersteunen. Die vijf transitiethema's zijn: energie, klimaat, grondstoffen, landbouw&voeding en/of gezondheid.

De uiteindelijke hoofddoelstelling van het onderliggende Zuid-Nederlandse innovatiebeleid is het tot stand brengen van economische ontwikkeling en positieve maatschappelijke effecten.

Meer informatie hierover vindt u op onze pagina over OPZuid.

Meer informatie over de diverse Europese subsidieprogramma's vindt u op onze pagina Europese subsidies in Zeeland.

Subsidieprogramma's in 2023 en daarna

Hieronder geven we per beleidsthema aan in hoeverre daarvoor subsidie beschikbaar is bij de verschillende subsidieprogramma's. We geven daarbij drie opties aan voor de mate waarin subsidie wordt verstrekt: goede mogelijkheid, matige mogelijkheid, geen mogelijkheid. 

Voor het thema Klimaat: OPZuid goede mogelijkheid, Interreg Vlaanderen-Nederland goede mogelijkheid, Interreg Noordwest Europa goede mogelijkheid, Interreg Noordzee Regio goede mogelijkheid, Just Transition Fund goede mogelijkheid, Nationaal Strategisch Plan goede mogelijkheid.

Voor het thema Ruimtelijke Kwaliteit: OPZuid matige mogelijkheid, Interreg Vlaanderen-Nederland goede mogelijkheid, Interreg Noordwest Europa goede mogelijkheid, Interreg Noordzee Regio goede mogelijkheid, Just Transition Fund geen mogelijkheid, Nationaal Strategisch Plan goede mogelijkheid.

Voor het thema Energie: OPZuid goede mogelijkheid, Interreg Vlaanderen-Nederland goede mogelijkheid, Interreg Noordwest Europa goede mogelijkheid, Interreg Noordzee Regio goede mogelijkheid, Interreg Europa goede mogelijkheid, Just Transition Fund goede mogelijkheid, Nationaal Strategisch Plan matige mogelijkheid.

Voor het thema Stikstof: goede subsidiemogelijkheden voor alle genoemde programma's. 

Voor het thema 'Wonen en voorzieningen (of leefbaarheid?)': OPZuid goede mogelijkheid, Interreg Vlaanderen-Nederland goede mogelijkheid, Interreg Noordwest Europa goede mogelijkheid, Interreg Noordzee Regio matige mogelijkheid, Interreg Europa goede mogelijkheid, Just Transition Fund geen mogelijkheid, Nationaal Strategisch Plan goede mogelijkheid.

Voor het thema Arbeidsmarkt: goede mogelijkheden binnen alle programma's behalve bij Nationaal Strategisch Plan, daar is de subsidiemogelijkheid matig.

Voor het thema Gezondheid: OPZuid goede mogelijkheid, Interreg Vlaanderen-Nederland goede mogelijkheid, Interreg Noordwest Europa goede mogelijkheid, Interreg Noordzee Regio matige mogelijkheid, Interreg Europa goede mogelijkheid, Just Transition Fund geen mogelijkheid, Nationaal Strategisch Plan matige mogelijkheid.

Voor het thema 'Landelijk gebied, landbouw en voeding': alle subsidieprogramma's goede mogelijkheid, behalve Just Transition Fund, daar is geen mogelijkheid.
 

Voor het thema Mobiliteit: alle subsidieprogramma's goede mogelijkheid, behalve Just Transition Fund, geen mogelijkheid en behalve Nationaal Strategisch Plan, matige mogelijkheid.

Voor het thema Grondstoffen: alle subsidieprogramma's goede mogelijkheid, behalve Just Transition Fund, daar is de subsidiemogelijkheid matig.

Voor het thema Water: alle subsidieprogramma's goede mogelijkheid, behalve Just Transition Fund, daar is geen subsidiemogelijkheid.

Voor het thema 'Ondernemend Zeeland / economische versnelling': alle subsidieprogramma's goede mogelijkheid, behalve OPZuid, daar is de mogelijkheid matig.

Voor het thema Veiligheid: in geen van de subsidieprogramma's zijn er mogelijkheden behalve binnen OPZuid, daar is de mogelijkheid matig.

Voor het thema Digitalisering: in alle programma's goede mogelijkheid, behalve bij het Nationaal Strategisch Plan, daar is de mogelijkheid matig.

Lobby en grensoverschrijdende samenwerking
Onderdeel uitklappen inklappen

Via de Zeeuwse lobbyist (iemand die stelselmatig invloed uitoefent op beleidsmakers bij bestuursorganen) is Zeeland vertegenwoordigd in Brussel. Samen met de lobbyisten van de andere Nederlandse Provincies en het IPO (InterProvinciaal Overleg) werkt zij fulltime in het Huis van de Nederlandse Provincies in Brussel.

Het bestuur van het Huis van de Nederlandse Provincies wordt gevormd door de gedeputeerden van iedere provincie en een voorzitter van het IPO.

De lobbyist vervult een signalerende functie als het gaat om Europees beleid en wet- en regelgeving. Dat wil zeggen dat zij de Zeeuwse beleidsmakers wijst op belangrijke informatie en ontwikkelingen.

Daarnaast behartigt de lobbyist de belangen van Zeeland in Brussel. Dit doet zij op verschillende manieren:

- door het opstellen en verspreiden van een wekelijkse EU-nieuwsflits,

- door het organiseren van werkbezoeken van Europarlementariërs aan Zeeland en, andersom, van het college aan Brussel,

- en door het organiseren van workshops en inhoudelijke seminaries.

Ieder jaar wordt een werkplan opgesteld op basis van het jaarplan van de Europese Commissie en wat dit betekent voor het Zeeuwse provinciale regeerakkoord.

De belangrijkste thema’s voor 2023 zijn klimaat en energie, regionale economie, agrofood (landbouwproduct dat bedoeld is voor voeding van de mens), duurzame en gezonde leefomgeving, mobiliteit (het verplaatsen van personen, goederen en berichten in een gebied) circulaire economie (afvalproducten van het ene product worden de grondstoffen voor het andere) en digitalisering (overgang van tastbare informatiedragers naar digitale informatie via het internet).

Het Europese Comité van de Regio’s is de groep van adviseurs die de stem laten horen van hun eigen lokale en regionale overheden bij de besluitvorming van de Europese Unie. In totaal bestaat het Comité uit 329 vertegenwoordigers die voor een periode van vier jaar worden benoemd. Op dit moment levert Zeeland een plaatsvervangend lid.

Het uitgebreide werkplan vindt u op de pagina van het Huis van de Nederlandse Provincies.

Samenwerkingsverbanden
Onderdeel uitklappen inklappen

Naast de subsidieprogramma’s stimuleert het Europateam ook de samenwerking met onze buurlanden. Hiervoor neemt Zeeland deel aan verschillende samenwerkingsverbanden.

Via deze samenwerkingsverbanden kunnen de volgende acties worden ondernomen:

- er vindt bestuurlijk overleg en afstemming plaats over Provinciaal beleid en over gezamenlijke uitdagingen,

- er worden mogelijkheden gecreëerd voor gezamenlijke lobby,

- er worden ontmoetingen georganiseerd en

- er zijn kleine subsidies beschikbaar voor onze Zeeuwse organisaties/stakeholders om kennis te delen en samen te werken.

De belangrijkste samenwerkingsverbanden zijn:

- Euregio Scheldemond: Oost- en West Vlaanderen en Zeeland

- De Vlaams Nederlandse Delta: Provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland

- het Straits Comité: de Franse departementen Pas-de-Calais en Du Nord, de Engelse graafschappen Kent en Essex, de Belgische Provincies Oost- en West-Vlaanderen, en de Provincies Zeeland en Zuid-Holland.

- De North Sea Commission: kustregio’s uit Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Schotland.

Europees geld naar Zeeland in de periode 2014-2020
Onderdeel uitklappen inklappen

Vanuit Europa is er verleend aan 559 Zeeuwse of deels Zeeuwse projecten voor een totaal van € 159.727.173. 

Die subsidiebijdragen zijn als volgt verdeeld over alle programma’s:

CEF: 30,93%

POP: 17,82%

Interreg 2 Zeeën: 11,61%

OPZuid: 9,76%

ESF: 6,58%

Interreg VA Vlaanderen-Nederland: 5,83%

EFMZV: 4,08%

Erasmus+: 3,96%

Horizon 2020: 3,17%

LIFE: 2,74%

Interreg VB Noordzee: 1,36%

EaSI: 0,55%

EUROSTARS: 0,50%

AMIF: 0,43%

OP Oost: 0,04%

De Europese Investeringsbank heeft in dezelfde periode in totaal € 898.252.329 aan leningen en andere financieringsvormen uitgezet in Zeeland.

De Zeeuwse agrarische sector heeft in de jaren 2015 - 2020 in totaal € 350.297.914 aan directe betalingen ontvangen.

Alles bij elkaar opgeteld is er vanuit Europa in de programmaperiode 2014 – 2020 zo’n € 1,4 mrd. geïnvesteerd in Zeeland.

Overzicht Europese subsidies voor Zeeuwse organisaties

Hieronder vindt u een overzicht van de subsidieprogramma's waar Zeeland actief mee werkte, en hoeveel Europese subsidie aan Zeeuwse organisaties is verleend in de periode 2014-2020.

Ook wordt aangegeven hoeveel projecten er zijn uitgevoerd met behulp van deze subsidies.

De subsidies werden verstrekt vanuit twee fondsen: het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Europees LandbouwFonds voor PlattelandsOntwikkeling (ELFPO).

Uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) werden vier subsidieprogramma's gefinancierd waarmee Zeeland een aanzienlijk aantal projecten heeft kunnen uitvoeren.

1. In het Interreg 2 Zeeën programma werd € 18.547.290 aan subsidie gegeven aan 34 projecten.

2. In het Interreg Vlaanderen-Nederland programma werd € 9.313.516 aan subsidie gegeven aan 35 projecten.

3. In de Interreg VB-programma's (te weten Interreg Noordwest Europa en de Interreg Noordzee Regio) werd € 2.552.917 aan subsidie gegeven aan 7 projecten.

4. In het OPZuid-programma werd € 15.588.728 aan subsidie gegeven aan 52 projecten.

Uit het Europees LandbouwFonds voor PlattelandsOntwikkeling (ELFPO) werd € 28.469.604 aan subsidie gegeven in het POP-programma (inclusief LEADER), voor 136 projecten.

In totaal werd er vanuit beide Europese fondsen € 74.472.055 aan subsidie verstrekt voor in totaal 264 projecten. 
 

Naast deze twee fondsen, waren er nog meer Europese fondsen en subsidieprogramma's waar Zeeland van kon profiteren. In totaal ontvingen alle aanvragers bij elkaar € 159.727.173 aan Europese subsidie. Daarnaast brachten de aanvragers en andere betrokken partijen zelf ook een deel van hun projectkosten in. subsidies

Naast de € 159.727.173 aan ontvangen (Europese) subsidies brengen aanvragers en andere betrokken partijen zelf uiteraard ook een deel van hun projectkosten in. Het doel van Europa is immers om ontwikkelingen op gang te brengen waarbij veelbelovende projecten opgestart kunnen worden die zonder die financiële steun niet van de grond hadden kunnen komen. Projecten die daarna zelfstandig verder kunnen.

Alles bij elkaar bedraagt de economische investering in de programmaperiode 2014 – 2020 zo’n € 270,4 mln. Gemiddeld komt dit neer op ruim € 38,6 mln. per jaar.

Het is duidelijk dat er niet alleen Europese euro's in Zeeland geïnvesteerd worden, maar ook extra investeringen door Nederlandse bedrijven en organisaties zelf.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met Wieteke Wolterbeek. Zij helpt u graag verder.

Wieteke Wolterbeek
+31 6 21124891
w.wolterbeek@zeeland.nl

Wieteke Wolterbeek

Ondermijning

Op de pagina over Ondermijning leest u wat wij hiermee bedoelen.

Wanneer u aanvraagt kan de Provincie Zeeland gebruik maken van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob). Deze wet dient te voorkomen dat de provincie criminele activiteit(en) faciliteert door subsidie te verlenen.

Wanneer het Bibob-onderzoek op u van toepassing is ontvangt u van ons een brief waarin het Bibob-onderzoek verder wordt uitgelegd. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide vragenlijst die u moet invullen.

Voor vragen over Bibob-onderzoeken kunt u terecht bij team Bibob van de Provincie Zeeland bereikbaar via bibib@zeeland.nl.