European Maritime Fisheries and Aquaculture Fund

Werkt u in de visserij- of Aquacultuur (het kweken van waterdieren en –planten, bijvoorbeeld vissen, algen, schaal- en schelpdieren). Dan kunt u misschien een aanvragen uit het European Maritime Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF). De Nederlandse naam is Europees Maritiem Visserij en Aquacultuur Fonds. Dit is een Europees structuurfonds dat de maritieme sector, visserij en aquacultuur in Europa ondersteunt.

Het fonds loopt van 2021 tot en met 2027.

Vissersboot Arnemuiden 25

Wat is het European Maritime Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF)?

Met het EMFAF stelt de Europese Unie geld beschikbaar aan Nederland. Met dit geld ondersteunt Nederland het Europees Geïntegreerd Maritiem Beleid (GMB) en het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB). Het fonds stimuleert de uitvoering van de Europese afspraken over het beheer van oceanen. Uit het EMFAF worden ook de subsidies aan de visserij- en aquacultuursector beschikbaar gesteld.

Wanneer kunt u aanvragen?

U kunt de subsidie aanvragen in de periode van 2021 tot en met 2027.

Alle details over het EMFAF vindt u op de website van de RVO.

Voor wie is de subsidieregeling?

Met het EMFAF stelt de Europese Unie geld beschikbaar aan Nederland. Met dit geld ondersteunt Nederland het GMB en het GVB. Ook de afspraken over het beheer van oceanen horen daarbij. Uit het EMFAF betalen we ook subsidies aan de visserij- en aquacultuursector

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft met instemming van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) het Operationeel Programma (OP) 2021-2027 voor het EMFAF opgesteld.

Het EMFAF is met name gericht op verduurzaming en versterking van de concurrentiekracht van de visserij en aquacultuur. Het EMFAF biedt de sector kansen om plannen voor meer , kostprijsverlaging en kwaliteitsverbetering te ontwikkelen en deze uit te voeren. In het Operationeel Programma, dat door elke lidstaat wordt opgesteld, staat beschreven voor welke doelen het EMFAF-fonds wordt ingezet en hoe de organisatie van het fonds is geregeld.

Voor meer details kunt u terecht op de volgende websites:

Programme for EMFAF (rvo.nl)

Europees fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur (rvo.nl)

Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur (europa.eu)

Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?

Het EMFAF heeft als doelen:

  • Het duurzame gebruik en beheer van mariene hulpbronnen te bevorderen. Mariene hulpbronnen zijn hulpbronnen die met de zee te maken hebben.
  • De ontwikkeling van een veerkrachtige blauwe economie te . Een blauwe economie is een economie die gebaseerd is op wat de zee te bieden heeft.
  • Internationale samenwerking tot stand te brengen en te onderhouden.

Dit alles met het oog op gezonde, veilige en beheerde oceanen. U kunt subsidie krijgen voor verschillende soorten kosten die u maakt voor uw project. Bijvoorbeeld kosten voor arbeid, producten, investeringen en diensten.

Welke voorwaarden gelden er?

U leest de voorwaarden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

www.rvo.nl/onderwerpen/emfaf.

Hoe vraagt u deze subsidie aan? 

De subsidie kan worden aangevraagd via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):
www.rvo.nl/onderwerpen/emfaf

Heeft u nog vragen over deze subsidieregeling?

Als u vragen heeft over deze subsidieregeling, neemt u dan contact op met:

Sofie Stolwijk
Hoofd van de beheersautoriteit Europees landbouw- en visserijbeleid Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bezuidenhoutseweg 73, postbus 20401
2500 EK Den Haag
Tel: +31 6 52596005
E-mail: 
s.stolwijk@minlnv.nl
Website: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit | Government.nl

logo rijksoverheid

Ondermijning

Wanneer u aanvraagt kan de Provincie Zeeland de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob) gebruiken. Deze wet is ervoor om te voorkomen dat de Provincie criminele activiteit(en) steunt door subsidie te verlenen. Hier leest u meer over op de pagina over Ondermijning 

Is het Bibob-onderzoek op u van toepassing? Dan ontvangt u een brief waarin we uitleggen hoe het Bibob-onderzoek werkt. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide vragenlijst die u moet invullen.

Voor vragen over Bibob-onderzoeken kunt u terecht bij team Bibob van de Provincie Zeeland bereikbaar via bibob@zeeland.nl.