Interreg North Sea / Interreg Noordzee

Dit subsidieprogramma is bedoeld voor projecten van overheden, onderwijs- en kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en ondernemers die willen samenwerken met organisaties over de grens.

Zeeuwse vlag, Europese vlag en logo van Interreg Noordwest Europa

U kunt uw subsidieaanvraag indienen tot en met 8 maart  2024, 17:00 uur. Lees er alles over op deze pagina.

Wie kan subsidie aanvragen?

Overheden, onderwijs- en kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven komen in aanmerking voor . Voorwaarde is dat er wordt samengewerkt met buitenlandse partners uit de regio’s van het Noordzeeprogramma:

Landen en doelgroepen

  • Nederland (het gehele land)
  • Denemarken (het gehele land)
  • België (gedeelte van het land)
  • Duitsland (gedeelte van het land)
  • Frankrijk (gedeelte van het land)
  • Noorwegen (gedeelte van het land)
  • Zweden (gedeelte van het land)

Om een projectvoorstel in te dienen moet u samenwerken met partners uit minstens 3 landen. In de praktijk werken succesvolle projecten samen met 5 tot 10 partners uit 4 tot 7 Noordzeelanden.

Waarvoor is de subsidie?

De belangrijkste uitdagingen in het programma (periode 2021-2027) zijn samengevat in 4 hoofddoelstellingen. Projectvoorstellen moeten daarom gericht zijn op die vier doelstellingen:

  1. Robuuste en slimme economieën in de Noordzeeregio (onderzoek en innovatiecapaciteit; ontwikkelen van vaardigheden voor slimme specialisatie, industriële transitie en ondernemerschap);
  2. Een groene transitie in de Noordzeeregio (energie-efficiëntie, transitie naar een circulaire economie, duurzame multimodale stedelijke mobiliteit);
  3. Een klimaatbestendige Noordzeeregio ( en risicopreventie, beschermen en groene infrastructuur in stedelijke gebieden, en het verminderen van alle vormen van verontreiniging);
  4. Beter bestuur (versterken van de institutionele capaciteit van overheidsinstanties, met name die welke belast zijn met het beheer van een bepaald gebied, en van de ).

Hiernaast kent het programma 3 zogenoemde 'spotlight'-thema’s, oftewel kernthema's. Deze zijn van belang in één of in alle vier de hoofddoelstellingen. De kernthema's zijn onder andere ook nuttig voor de samenhang tussen projecten in verschillende hoofddoelstellingen. De kernthema's zijn:

  1. digitalisering;
  2. landelijk-stedelijke verbanden;
  3. sterktes en uitdagingen in het Noordzee-bassin.

Bovenstaande teksten zijn min of meer informele vertalingen. De oorspronkelijke Engelse teksten en andere documenten die in de programmavoorbereiding een rol speelden, vindt u op de programmawebsite van Interreg North Sea.

Wat (hoeveel) wordt gesubsidieerd?

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft voor Interreg Noordzee 2021-2027 een budget van € 171 miljoen. Een gedeelte is bestemd voor het beheer en de uitvoering van het programma.

Een project krijgt maximaal 60% financiering. Soms kunnen andere partijen helpen om de resterende cofinanciering rond te krijgen, zoals gemeenten, provincies of het Rijk. Alle regels voor het aanvragen van vind u op de website van Interreg North Sea Region, in het in het 'programme manual' (programmahandboek). 

: einddatum 8 maart 2024, 17:00 uur.

Omdat de beschikbare hoeveelheid beperkt is, is besloten om deze openstelling maar voor twee soorten aanvragen te laten gelden:

  • Aanvragen die gebaseerd zijn op een goedgekeurde 'expression of interest' uit openstelling 3
  • Aanvragen die gebaseerd zijn op een volledige binnen openstelling 3 en die afgekeurd werden, maar die eerder wél goedgekeurd werden als 'expression of interest' binnen openstelling 2.

Meer informatie

Lees alles over dit programma op de What is Interreg Europe? | Interreg Europe - Sharing solutions for better policy. Daar kunt u ook uw indienen, als er op dat moment een is. 

Het volledige overzicht en informatie over de vorige calls is terug te vinden op de Apply in open calls | Interreg North Sea

Nieuwsbrief Europaloket Zeeland

Wilt u graag automatisch op de hoogte worden gehouden van nieuws over Europese subsidies? Abonneert u zich dan op onze Nieuwsbrief Europaloket Zeeland. 

Hij komt gemiddeld eens per maand uit.

Contact

Wieteke Wolterbeek

Ondermijning

Op de pagina over Ondermijning leest u wat wij hiermee bedoelen.

Wanneer u aanvraagt kan de Provincie Zeeland gebruik maken van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob). Deze wet dient te voorkomen dat de provincie criminele activiteit(en) faciliteert door subsidie te verlenen.

Wanneer het Bibob-onderzoek op u van toepassing is ontvangt u van ons een brief waarin het Bibob-onderzoek verder wordt uitgelegd. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide vragenlijst die u moet invullen.