Niet-productieve investeringen voor landbouwbedrijven (NSP)

Deze regeling is ervoor bedoeld om de zoveel mogelijk te vergroten. Biodiversiteit is het evenwicht tussen voldoende verschillende soorten planten en dieren in de natuur. Met deze regeling wordt ook zoveel mogelijk aangehaakt bij andere thema’s zoals klimaat, water en energie. De investeringen dienen voor de aanleg van landschappelijke elementen.

Niet-productieve investeringen zijn investeringen die niet de waarde van het landbouwbedrijf vergroten, maar die een duurzame ontwikkeling en efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen teweegbrengen. Hulpbronnen zoals water, bodem en lucht.

logo GLB

Wanneer kunt u aanvragen?

We verwachten dat deze subsidieregeling op 4 september 2024 open zal gaan en zal duren tot 29 november 2024.  

Voor wie is de subsidieregeling?

De subsidie is bedoeld voor landbouwbedrijven of samenwerkingsverbanden van landbouwbedrijven.

Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?

Voorbeelden van projecten waarvoor u binnen deze regeling subsidie kunt aanvragen zijn:

  • Herstel en aanleg van singels, houtwallen, heggen, hagen, bosjes, alleen staande bomen en drinkpoelen
  • Aanleg minimaal aantal bomen per hectare (landschapselementen)
  • Herstel en aanleg van waterlopen, (op)vaarten en cultuurlandschappelijk slotenpatroon. Een cultuurlandschappelijk slotenpatroon is een patroon van sloten dat geruime tijd geleden door mensen is aangelegd en langere tijd onderdeel vorm(d)e van het landschap.
  • Herstel en aanleg akkerranden, struweelranden (randen met heesters en bosjes), vogelakkers
  • Herstel en aanleg natuurvriendelijke oevers
  • Herstel cultuurlandschappelijke greppels of bolle graslandakkers
  • Herstel historische dijkbiotoop. Een biotoop is een gebied met bepaalde eigenschappen waardoor een bepaalde levensgemeenschap van planten en dieren kan gedijen. Een dijkbiotoop is o.a. samengesteld uit dijklichaam, grenssloot, struweel, kolken en dijkcoupures (onderbrekingen in de dijk).

De aanleg moet plaatsvinden op landbouwgronden. De investeringen kunnen leiden tot een verandering van de indeling van percelen. Een perceel is een stuk grond waarvan de grenzen zijn vastgelegd in het kadaster. Deze perceelveranderingen dienen in het perceelregister/kadaster verwerkt te worden. Dit is nodig omdat de perceelveranderingen gevolgen kunnen hebben voor de financiële steun die u op grond van de Uitvoeringsregeling GLB 2023 ontvangt.

Investeringen waar u geen subsidie voor krijgt, zijn bijvoorbeeld investeringen in het watersysteem waar alleen de landbouwer van profiteert.

Bijvoorbeeld:

  • investeringen in drainagepoelen (poelen om afgevoerd water in op te slaan);
  • investeringen in drainagesystemen (systemen om overtollig water af te voeren). Een uitzondering hierop vormt onderwaterdrainage voor veenweidegebieden om bodemdaling tegen te gaan.

Welke voorwaarden gelden er?

 In het openstellingsbesluit leest u welke voorwaarden er zijn. Dit openstellingsbesluit wordt op een later moment gepubliceerd.

Hoeveel subsidie ontvangt u?

U krijgt 100% van de subsidiabele kosten vergoed als uw project aan de voorwaarden voldoet.

U krijgt 70% van de subsidiabele kosten vergoed voor investeringen die alleen gericht zijn op de hoeveelheid water.

In het openstellingsbesluit leest u welke aanvullende voorwaarden er zijn. Dit openstellingsbesluit wordt op een later moment gepubliceerd.

Hoe vraagt u deze subsidie aan? 

U stuurt uw projectvoorstel in via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl), via het Webportal.​

Zodra het openstellingsbesluit is gepubliceerd, vindt u hier (op de webpagina waar u zich nu bevindt) het officiële en het invulformulier waarmee u een in kunt dienen. Het door u ingevulde formulier kunt u uploaden op de website van de RvO, via het Webportal.

Waarom deze subsidieregeling?

Met deze subsidieregeling zetten we in op het ontwikkelen, benutten en beschermen van de natuur en de . Hierbij worden de natuurdoelen zoveel mogelijk gekoppeld aan doelen die te maken hebben met andere thema’s, zoals water en landbouw, maar ook klimaat. Ook willen we het gebruik van stoffen als nitraat, fosfaat, gewasbeschermingsmiddelen en stikstof zoveel mogelijk beperken. Dat kunnen we onder andere doen door een efficiënter gebruik van (natuurlijke) grondstoffen en door de natuurlijke leefomgeving van planten en dieren en het cultuurlandschap te herstellen.

Heeft u nog vragen over deze subsidieregeling?

Als u nog vragen heeft, neemt u dan contact op met Claudia de Vos of Maja van Putte.

cjp.de.vos@zeeland.nl / +31 6 28904259

mj.van.putte@zeeland.nl / +31 6 28904141

Ondermijning

Wanneer u subsidie aanvraagt kan de Provincie Zeeland gebruik maken van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob). Deze wet dient te voorkomen dat de provincie criminele activiteit(en) faciliteert door subsidie te verlenen.

Wanneer het Bibob-onderzoek op u van toepassing is ontvangt u van ons een brief waarin het Bibob-onderzoek verder wordt uitgelegd. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide vragenlijst die u moet invullen.

Op de pagina over Ondermijning leest u wat we bedoelen met ondermijning.

Voor vragen over Bibob-onderzoeken kunt u terecht bij team Bibob van de Provincie Zeeland bereikbaar via bibob@zeeland.nl.