Just Transition Fund

Het Just Transition Fund (JTF) is een Europees fonds dat bedrijven en organisaties steunt bij de overgang naar een klimaatneutraal Europa.

Europese vlag op schip

Het JTF is het hele jaar opengesteld. U kunt het hele jaar door een subsidieaanvraag indienen.

Project Energy Campus van start met van het Just Transition Fund

Het project Energy Campus heeft binnen het JTF-progamma een subsidie van € 4.998.213 in de wacht gesleept. Lees er meer over op deze pagina.

Het JTF is een Europees fonds voor een 'rechtvaardige transitie' (transitie is de overgang naar een duurzamere economie). Het fonds wil regio's en mensen helpen om aan te haken bij de overgang naar een klimaatneutraal Europa. Het fonds ondersteunt gebieden die door de transitiemaatregelen problemen krijgen op sociaal, economisch of milieugebied. Ook kan het fonds helpen om vernieuwingen door te voeren en om een duurzame infrastructuur te ontwikkelen. Infrastructuur is  het geheel van auto-, spoor-, waterwegen, havens, vliegvelden, elektrische installaties, kabels, internet en andere voorzieningen die nodig zijn om een land of organisatie goed te kunnen laten functioneren. Ook helpt het fonds bij aanpassingen aan veranderende vaardigheden van werkenden. Een van de zes JTF-gebieden in Nederland is Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost.

Waarvoor dient het Just Transition Fund?

Het JTF is door de Europese Commissie ingesteld om (vernieuwing) aan te moedigen en om de ontwikkeling van infrastructuur voor groene brand- en grondstoffen te . Daar horen ook de juiste banen bij en werknemers die de nieuwe werkzaamheden kunnen uitvoeren.

De overgang naar gebruik van duurzame energie en grondstoffen is van invloed op de gehele economie. Deze overgang raakt vooral ook de bedrijven die veel energie verbruiken. Juist in landelijke, dunbevolkte gebieden zoals Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost is er het risico dat het verdwijnen van oude banen ertoe leidt dat inwoners wegtrekken. En dat kan weer leiden tot het wegrekken van bedrijven omdat er geen werknemers meer zijn.

Om het verlies van banen op te vangen, zet de regio Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost zich volop in om de economie te en om voldoende verschillende en toekomstbestendige banen te scheppen. Om dit te bereiken wil de regio een economie ontwikkelen die gebaseerd is op waterstof, duurzame elektriciteit en warmte-uitwisseling.

Investeringen zijn nodig om nieuwe banen te scheppen én deze in te vullen. Dit is geld om nieuwe technieken, nieuwe systemen, nieuwe infrastructuur en nieuwe kennis te ontwikkelen. Dit geld is ook voor:

  • om- en bijscholing
  • begeleiding bij nieuwe banen
  • hulp bij meedoen met de nieuwe ontwikkelingen

Dat alles is niet alleen belangrijk voor de economie, maar ook om de regio leefbaar te houden. Banen en inkomens zijn nodig om ook de regionale voorzieningen in stand te houden, zoals scholen, winkels en sportclubs. 

Wie kan subsidie aanvragen?

is beschikbaar voor MKB-bedrijven (midden- en Kleinbedrijf) en voor grotere ondernemingen of voor tijdelijke samenwerkingsverbanden van ondernemingen. Ze kunnen daarbij ook samenwerken met kennis- en onderwijsinstellingen en met overheden (gemeenten en/of de Provincie Zeeland). Daarbij moeten de verwachte positieve gevolgen van het gezamenlijke project ten gunste komen van het gebied Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost. Ook rechtspersonen (zoals bijvoorbeeld stichtingen) en samenwerkingsverbanden kunnen subsidie aanvragen. 

Waarvoor kunt u deze subsidie aanvragen?

Het JTF zet in op drie thema’s:

  • (vernieuwing).
    Het geld voor innovatie gaan naar projecten die leiden tot
  • economische diversificatie (verscheidenheid van producten en markten)
  • modernisering
  • omschakeling naar grotere en energiezuinigheid.
  • Investeringen in technologie en elektrische en waterstofinfrastructuur in het JTF-gebied Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost. Bij de investeringen in technologie, systemen en infrastructuur gaat het om de hardware. Dit zijn machines, computers, instrumenten enzovoort die nodig zijn voor de transitie (overgang naar een duurzamere, energiezuinigere economie).
  • Arbeidsmarkt.
    De helft van het beschikbare geld is voor de arbeidsmarkt. Het gaat daarbij om:
  • het scheppen van nieuwe werkgelegenheid,
  • bijscholing en omscholing van werknemers en werkzoekenden
  • hulp bij het zoeken naar werk voor werkzoekenden en
  • actieve integratie (inpassen in en onderdeel worden van de samenleving) van werkzoekenden. Hierbij krijgen jongeren extra aandacht.

Welke kosten worden gesubsidieerd?

Het JTF-subsidieprogramma subsidieert tot 50 procent van de projectkosten. U en uw projectpartners betalen zelf de overige 50 procent van de kosten. Het is niet mogelijk om de Europese steun van het JTF te combineren met andere EU-subsidies.

Openstelling

U kunt het hele jaar door een subsidieaanvraag indienen.

Meer informatie hierover vindt u op de website van Stimulus.

Hoe dient u uw subsidieaanvraag in?

Wilt u een subsidieaanvraag indienen binnen het JTF? Dan kunt u dat doen via de website van Stimulus. U kunt uw indienen vanaf het moment van .

Stimulus handelt JTF-subsidieaanvragen af  in de provincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant, maar bij voorbeeld ook aanvragen voor OPZuid-subsidies.

Project Energy Campus van start met van het Just Transition Fund

Het project Energy Campus heeft een subsidie van € 4.998.213 in de wacht gesleept. Met deze subsidie gaan Scalda, HZ University of Applied Sciences en Dockwize een Energy Campus realiseren. Hier worden nieuwe studenten opgeleid en werknemers omgeschoold in de ‘groene chemie’. Onlangs werd de officiële aftrap gegeven, waarbij gedeputeerden Jo-Annes de Bat en Harry van der Maas de cheque overhandigden. En er werd een smoothie bereid .... op een fiets. 

Bekijk ook het filmpje op youtube over Energy Campus.

Gedeputeerden Joannes-de Bat en Harry van der Maas overhandigen een cheque aan projectleiders van het project Energy Campus

Contact

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:

Arnoud Guikema

aop.guikema@zeeland.nl / +31 6 81367316

Arendo Schipper

a.schipper@zeeland.nl / +31 6 28904166

 

Arnoud Guikema
Arendo Schipper

Ondermijning

Wanneer u aanvraagt kan de Provincie Zeeland de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob) gebruiken. Deze wet is ervoor om te voorkomen dat de Provincie criminele activiteit(en) steunt door subsidie te verlenen. Hier leest u meer over op de pagina Ondermijning.

Is het Bibob-onderzoek op u van toepassing? Dan ontvangt u een brief waarin we uitleggen hoe het Bibob-onderzoek werkt. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide vragenlijst die u moet invullen.

Voor vragen over Bibob-onderzoeken kunt u terecht bij team Bibob van de Provincie Zeeland bereikbaar via bibob@zeeland.nl.